Családom kedvencei
Avagy mit főzzek ma?

Nagylányom kedvenc süteménye, mindig ezt kári születésnapjára. Az eredeti recept még nagymamámtól származik, ez annak egy kicsit "tojásbarátabb" verziója.

 

Hozzávalók:piskótához: 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor

Túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaniliáscukor, 15 dkg reszelt csoki, 1 dl narancslikőr, de ez kiváltható más színes likőrrel, vagy akár szörppel is.

 

A vajat a cukorral összekeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Folyamatos kevergetés mellett, a porcukorral felvert kemény tojáshabot, a liszttel felváltva belekenalazzuk a masszába. Egy kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntjük a tésztét, és közepes lángon kb. 1 óra laatt megsütjük.

A töltelékhez a túrót áttörjük. A vajat a porcukorral kikeverjük, beletesszük a túrór, vaniliáscukrot, és a lereszelt csoki kb. 2/3 - át.

A süti összeállításához vágjuk 4 részre hosszában a megsült tésztát, mindegyik lapot locsoljuk meg a likőrrel. Egyenletesen elösztva kenjük rá a túrókrémet, és tegyük egymásra a lapokat. A külsejét vonjuk be a túrókrémmel, és szórjuk meg a maradék csokireszelékkel. Díszítésképp tegyünk narancs gerezdeket a tetejére.

Túrós őzgerinc

 

Asztali nézet