Családom kedvencei
Avagy mit főzzek ma?

Egyik kedvenc ausztrál édességünk. Nevét Anna Pavolváról, híres orosz balerináról kapta, amikor ausztráliai Perth - be látogatott. Egyszerűen elkészíthető, friss gyümölccsel, és fagyasztottal is kiváló. Ettünk már roládként felcsavart változatot, fagyasztott szederrel töltve, de ettünk sima "torta" formájút is. Én ez utóbbit készítettem el, mivel a roládnak való felcsavarásnál nagyon el kell találni a hőmérsékletet, amikor már kezd kihűlni, de még meleg annyira, hogy ne törjön darabokra a tojáshab. De egyszer azt is meg fogom próbálni.

Hozzávalók: 4 tojás fehérje

3/4 csésze cukor

1 teáskanál citromlé

1 tasak vaniliáscukor

300 ml habtejszín

mindenféle friss gyümölcs, kivi, banán, körte, alma, eper, darabolva, és esetleg maracuja, mivel az a savanykásságával, igazán illik az édes habhoz

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral. Egy nagy tálban gép segítségével verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, vaníliáscukrot és a citromot. Elég sokáig kell kevertetni a géppel, amíg szinte "kifényesedik" a hab. Öntsük a tojást a sütőlapra, kicsit simítsuk el, kb. 2-3 cm vastagra. Süssük 20 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőfokot 120 fokra. Ezután újabb 40-45 percig szárítsuk a habot a sütőben. Félig nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a tejszínhabot, amit kanalazzunk a tojáshab tetejére. Jöhetnek rá a gyümölcsöt, vegyesen, az a jó, ha vegyesen használunk édes és savanykás gyümölcsöket. Kicsit tegyük hűtőbe az egészet, aztán fogyasztható.

Isteni!

Pavlova

 

Asztali nézet