Pár éve volt szerencsénk olasz rokonainknál eltölteni egy kis időt. San Felice Circeo -ban eltöltött idő mindig emlékezetes marad számunkra, nemcsak a gyönyörű környék, a vitorlázás, a hatalmas séták, hanem a rokonok által minden este frissen elkészített, olaszos vacsorák miatt is. Itt szerettük meg a pesto - t is, amit elég gyakran készítek.
Egyik este úgy gondoltam, hogy egy "olaszosabb" spagettit készítek családomnak, ezért elkészítettem azt a változatot, amit Olaszországban, és Ausztráliában is megkóstolhattunk.
Annyit változtattam, ami biztosan sokak számára bűn, kicseréltem a spagetti tésztát szarvacska tésztára azon prózai okból, mivel nem volt itthon spagetti tészta, illetve a húst ledaráltam, mivel lusta voltam felkockázni :)
Íme a recept:
2 ek. olíva olaj
2 szelet húsos császárszalonna
1 fej finomra vágott hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg szeletelt gomba
1-2 kisebb sárgarépa, felkockázva
1 szár zeller, aprítva
50 dkg apróra felkockázott (vagy darált) marhahús
1/2 liter házi paradicsomlé
1/2 csésze vörösbor
babérlevél
petrezselyem
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk egy kis olajat, majd beletesszük a szalonnát és egy kicsit megsütjük. Beletesszük a hagymát, kicsit megpároljuk, amikor már majdnem kész, beletesszük a fokhagymát is. Ezután beletesszük a sárgarépát, gombát és a zellert. További 2-3 percig pároljuk. Beletesszük a húst is, és 4 - 5 perc alatt barnásra sütjük, közben ügyelve arra, hogy ne álljon össze. Beleöntjük a vörösbort, majd a paradicsomlevet, beleszórjuk a babérlevelet, és a felaprított petrezselyemzöldet. Lefedve pároljuk 10-15 percig. Ezalatt kifőzzük a tésztát.
Ha minden elkészült, tálalhatunk is, a tetejére tehetünk még egy kis vágott petrezselymet, vagy reszelt parmezánt, ki hogy szereti.