Az az igazság, hogy az almás pitén kívül eddig még sohasem készítettem semmilyen pitét. Ennek legfőbb oka az volt, hogy sajnos nincs pitesütő formám. Viszont elkészítettem ezt a szintén „ausztrál származású” halas pitét, és úgy érzem, ez is egy olyan étel, ami bekerül a favoritok közé. Ráadásul, ha az ember előkészíti a zöldségeket, nem is tart sokáig elkészíteni. Bármilyen halból elkészíthető, de természetesen tengeri halból az igazi.
Hozzávalók: 10 g vaj
2 evőkanál olíva olaj
1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
1 sárgarépa, szintén apróra vágva,
1-2 szál zellerszár, apróra vágva
1 evőkanál liszt
500 g halfilé, apróbb csíkokra vágva
½ csésze főzőtejszín
1 evőkanál mustár
1 csésze fagyasztott zöldborsó
40 g reszelt parmezán
leveles tészta
tojás
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Olvasszuk meg a vajat az olajjal egy serpenyőben, majd tegyük bele a hagymát, sárgarépát, és a zellert. Pároljuk meg őket, amíg a répa megpuhul. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd tegyük bele a halat. Pároljuk tovább, amíg a hal megpuhul. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejszínt, a mustárt, a borsót és a parmezánt. Egy piteformát béleljünk ki leveles tésztával, majd öntsük bele a halas keveréket, és fedjük le az egészet egy újabb leveles tészta darabbal. A tetejét kenjük meg felvert tojással. 20 perc alatt elkészül a sütőben.