Családom kedvencei
Avagy mit főzzek ma?

Az az igazság, hogy az almás pitén kívül eddig még sohasem készítettem semmilyen pitét. Ennek legfőbb oka az volt, hogy sajnos nincs pitesütő formám. Viszont elkészítettem ezt a szintén „ausztrál származású” halas pitét, és úgy érzem, ez is egy olyan étel, ami bekerül a favoritok közé. Ráadásul, ha az ember előkészíti a zöldségeket, nem is tart sokáig elkészíteni. Bármilyen halból elkészíthető, de természetesen tengeri halból az igazi.

 

Hozzávalók: 10 g vaj

2 evőkanál olíva olaj

1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva

1 sárgarépa, szintén apróra vágva,

1-2 szál zellerszár, apróra vágva

1 evőkanál liszt

500 g halfilé, apróbb csíkokra vágva

½ csésze főzőtejszín

1 evőkanál mustár

1 csésze fagyasztott zöldborsó

40 g reszelt parmezán

leveles tészta

tojás

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Olvasszuk meg a vajat az olajjal egy serpenyőben, majd tegyük bele a hagymát, sárgarépát, és a zellert. Pároljuk meg őket, amíg a répa megpuhul. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd tegyük bele a halat. Pároljuk tovább, amíg a hal megpuhul. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejszínt, a mustárt, a borsót és a parmezánt. Egy piteformát béleljünk ki leveles tésztával, majd öntsük bele a halas keveréket, és fedjük le az egészet egy újabb leveles tészta darabbal. A tetejét kenjük meg felvert tojással. 20 perc alatt elkészül a sütőben.

Krémes halas pite

 

Asztali nézet